TORT ŚWIĄTECZNY "DWA MICHAŁY"
1. pieczemy biszkopt w/g przepisu:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
średnica tortownicy ok 25cm,
Najpierw ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, oraz żołtka. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę+ proszek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na farmę i pieczemy jakieś 15 min w tem 160 st, następnie zwiększamy temperaturę do 200 st i pieczemy kolejne 15 min. Biszkopt po upieczeniu musi posiedzieć w piecu przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.
2. Masa: Ciemny Michał
250 ml śmietany 30%
20 dag cukierków michałki- ciemne
1 mix do śmietany
śmietanę podgrzewamy w rondlu. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy pokruszone michałki, następnie przecedzamy przez sito, zeby pozbyć sie orzeszków. Masę należy mocno schłodzić. Kolejny etap to ubicie na sztywna pianę.
3. Biszkopt dzielimy na 3 równe krążki
nasączamy je kawą lub wodą z cytryną albo jakimś alkoholem np.rumem.
ciemną masą przekładmy każdy krążek.
4. Masa: biały Michał
250 ml śmietany
250 g serka mascarpone
20 dag białych michałków
orzeszki ziemne - niesolone
Śmietanę ubijamy, natępnie dodajemy serek mascarpone. Powstały krem rozprowadzamy po wierzchu. Posypujemy pokruszonymi białymi michałkami oraz podprażonymi orzeszkami ziemnymi
Torcik nie jest za słodki, wprost idealny dla amatorów cukierków michałki