1szkl. cukru; 1 cukier waniliowy; 1 całe jajko; 5 żółtek - to ubić w misce na masę (zajmuje to paręnaście sekund)
do tej masy dodać: wiaderko twarogu, 1 budyń waniliowy, 0,5 szkl oleju i mleko (mleka dodajemy na oko w zależności od gęstości twarogu, chodzi o to żeby ciasto było lejące się jak np. ciasto na biszkopt, ja zazwyczaj kupuję twaróg-Hanusia i dodaję niecałe pół szkl mleka). Na koniec odać ubite białka z żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. dodać rodzynki.
to wszystko wylać na przygotowane kruche ciasto
kruche ciasto: 1,5 szkl. mąki; 1 całe jajko; 0,5 szkl cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 0,5 kostki margaryny
na wystudzone ciasto robię polewę: pól margaryny, 3 łyżki kakao i 3 łyżki cukru rozpuścić na wolnym ogniu. Polać po wystygnięciu ciasta.
ciasto jest na normalną dużą blachę, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180, ok.45-55 minut
polecam ! i smacznego ! :)