2 listopada 2010 17:37 | ID: 320824
2 listopada 2010 17:42 | ID: 320827
2 listopada 2010 18:58 | ID: 320864
Nie wiem o jaki ser chodzi. Typowo twardy ser wymaga leżakowania, można natomiast zrobić żółty ser topiony. Już chyba był taki temat. Są 2 sposoby: 1. twaróg (musi być dobrze odciśnięty, suchy) rozkruszyć, dodać sody oczyszczonej (ok. 2 łyżeczki na 1kg) pozostawić w ciepłym miejscu (można na noc) aż "zgliwieje" (częściowo się rozpuści). Miske postawić na garnku z wrzącą wodą (woda nie powinna dotykać miski). Jak się rozpuści posolić i dodać ulubione przyprawy. Ja dodaję żółtko, zielony koper. Można kminek, paprykę co kto lubi. Jeżeli chcemy aby był bardziej "topiony" można dodać trochę masła lub margarynay. Właśnie synek zabrał ze soba taką "wałówkę", uwielbia taki ser.
2. dla tych co lubią bardziej "śmierdzący". Rozkruszony zostawia się w ciepłym miejscu na 2-3 dni. Jak będzie "pachniał" w całej kuchni to stawiamy na garnek i reszta jak wyżej . Nie dodajemy wtedy już sody, bo on sam się rozpuści. Ja nawet wolę tę wersję.
2 listopada 2010 19:20 | ID: 320886
2 listopada 2010 19:58 | ID: 320894
2 listopada 2010 20:04 | ID: 320897
2 listopada 2010 20:17 | ID: 320914
2 listopada 2010 21:56 | ID: 320982
2 listopada 2010 22:04 | ID: 320987
2 listopada 2010 22:33 | ID: 321009
2 listopada 2010 22:37 | ID: 321012
3 listopada 2010 07:30 | ID: 321061
3 listopada 2010 07:56 | ID: 321075
4 listopada 2010 11:40 | ID: 321815
4 listopada 2010 14:58 | ID: 322014
4 listopada 2010 20:20 | ID: 322231
4 listopada 2010 20:50 | ID: 322257
5 listopada 2010 19:32 | ID: 322968
5 listopada 2010 19:43 | ID: 322977
5 listopada 2010 19:46 | ID: 322980
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.