-
21
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-11-05 19:49:00
5 listopada 2010 19:49 | ID: 322983
Chyba się nudzę....
-
22
usunięty użytkownik
2010-11-05 19:51:47
5 listopada 2010 19:51 | ID: 322988
dziewczyny może i ja ten ser zrobię... dawajcie ten przepis na oscypki
-
23
anetka31
Zarejestrowany: 29-12-2009 09:40 .
Posty: 479
2010-11-06 16:06:54
6 listopada 2010 16:06 | ID: 323456
Prawdziwy oscypek robi się z owczego mleka ale można też z krowiego i koziego.Bratowa robi z krowiego.
Oto przepis na oscypka z pod samiuśkich Tatr.
5 litrów mleka
pół łyżeczki podpuszczki(łyżeczki ale płaskiej)
Mleko podgrzać nie za mocno,tak żeby można było włożyć rękę.
Podpuszczkę rozmieszać w pół literatki zimnej wody i wlać do ciepłego mleka,zamieszać zgodnie ze wskazówkami zegara żeby mleko się kręciło i pozostawić aż stanie,przestanie się kręcić,później ręką zamieszać aby trochę serwatka się oddzieliła i wylać na sitko.Podzielić na dwie części (można zostawić jedną ale oscypek będzie duży).W rękach wycisnąć jeszcze nadmiar serwatki i uformować oscypek.Włożyć go do mocno ciepłej wody i jeszcze wyciskać serwatkę trzymając oscypek w wodzie.Jak nie ma się foremki do oscypków to można włożyć do siatki na szynkę o drobnych oczkach.Oscypek włożyć do solanki razem z siatką lub foremką:1 litr wody 2 łyżki soli na 12 godzin.Po wyjęciu z solanki można oscypek uwędzić,jak kto woli.Wędzone są pyszne.
Podpuszczkę można kupić w mleczarni lub hurtowni albo na allegro.
Taki oscypek doskonały jest panierowany i smażony,grillowany.
-
24
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-11-06 16:16:14
6 listopada 2010 16:16 | ID: 323461
Mama Tymka napisał 2010-11-05 19:43:21Stokrotka napisał 2010-11-05 19:32:42Ale oscypek to pewnie nie z krowiego mleka, ale daj ten przepis może popróbuję.
Orginalny to nie z krowiego... ale orginalne są tylko przez kilka miesięcy w roku :))) owce tak długo mleka nie mają jak krowy.
Też tak słyszałam. Wiekszość oscypków to po prostu "podróba"...
-
25
usunięty użytkownik
2010-11-06 16:26:26
6 listopada 2010 16:26 | ID: 323468
Podróba czy nie - dobre są. I mało kto się poznaje. Osobiście nawet wolę takie mieszane czyli i z owczego i z krowiego mlaka bo nie są takie kruche.
-
26
usunięty użytkownik
2010-11-06 16:34:16
6 listopada 2010 16:34 | ID: 323471
dziewczyny a ile tego seraw ychodzi z 1kg twarogu?
-
27
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-11-06 21:08:30
6 listopada 2010 21:08 | ID: 323596
Z kilograma to taka akurat porcja, nie za duża
nie za mała
-
28
usunięty użytkownik
2010-11-07 12:07:11
7 listopada 2010 12:07 | ID: 323777
Stokrotka napisał 2010-11-06 21:08:30Z kilograma to taka akurat porcja, nie za duża
nie za mała
wyczerpująca odpowiedź :)))
-
29
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2010-11-07 15:28:01
7 listopada 2010 15:28 | ID: 323844
Mama Tymka napisał 2010-11-06 16:34:16dziewczyny a ile tego seraw ychodzi z 1kg twarogu?
Myślę, że na wagę to tak jakieś 60 dag.
-
30
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-11-07 18:57:14
7 listopada 2010 18:57 | ID: 323907
Hahah raczej go dużo nie ubędzie, może trochę wody odparuje ale dodaje się przecież jeszcze jajka i masło. Przyznam się że nie ważyłam a objętościowo to trudno powiedzieć, no może masa bardziej zbita.
-
31
usunięty użytkownik
2010-11-08 08:12:03
8 listopada 2010 08:12 | ID: 324092
Wiecie - mój Małżonek okiem konstruktora szacuje opłacalność takiego wyrobu. I się doputuje ile wyjdzie :))))
-
32
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2010-11-08 16:39:16
8 listopada 2010 16:39 | ID: 324424
Mama Tymka napisał 2010-11-08 08:12:03Wiecie - mój Małżonek okiem konstruktora szacuje opłacalność takiego wyrobu. I się doputuje ile wyjdzie :))))
Nastaw Go na połowę produktu:))) Czyli z jednego kg twarogu, wychodzi pół kg sera. Wtedy, jeśli nawet coś nie wyjdzie, nie bedzie miał wyrzutów sumienia:)))
-
33
anusia
Zarejestrowany: 10-07-2009 16:27 .
Posty: 1629
2010-11-08 17:01:15
8 listopada 2010 17:01 | ID: 324439
chyba też zrobię,lubię i topiony i oscypek ,a żółty moja dawna sąsiadka ze wsi przywozila, dobry był i podobno włąśnie swojej roboty- ale szczegółów nie znam niestety
-
34
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2010-11-08 19:23:37
8 listopada 2010 19:23 | ID: 324507
anusia napisał 2010-11-08 17:01:15chyba też zrobię,lubię i topiony i oscypek ,a żółty moja dawna sąsiadka ze wsi przywozila, dobry był i podobno włąśnie swojej roboty- ale szczegółów nie znam niestety
Poczytaj wyżej, napewno nasze rady Ci pomogą:)))
-
35
usunięty użytkownik
2011-12-20 00:05:10
20 grudnia 2011 00:05 | ID: 707711
Niedługo taki serek swojski skosztuję, moja mama robi dosyc często, pychaaaa
-
36
asiula221
Zarejestrowany: 24-05-2011 11:12 .
Posty: 2868
2011-12-20 00:09:34
20 grudnia 2011 00:09 | ID: 707713
o rany jak Wam się chce.....
Ostatnio edytowany: 20-12-2011 00:09, przez: asiula221
-
37
usunięty użytkownik
2011-12-20 00:10:51
20 grudnia 2011 00:10 | ID: 707715
asiula221 (2011-12-20 00:09:34)
o rany jak Wam się chce.....
Asiula, co prawda jest trochę pracy, ale jaki smak...
-
38
asiula221
Zarejestrowany: 24-05-2011 11:12 .
Posty: 2868
2011-12-20 00:21:09
20 grudnia 2011 00:21 | ID: 707720
Napewno smak jest nieziemski. Ja jestem uzależniona od serów. Nie wyobrażam sobie niestety mojej wegetariańskiej diety bez sera i to boli. Ale robić sama ich nie będę.
-
39
angelka
Zarejestrowany: 30-11-2010 09:58 .
Posty: 132
2011-12-20 00:22:17
20 grudnia 2011 00:22 | ID: 707721
Odp. na: #36
asiula221 (2011-12-20 00:09:34)
o rany jak Wam się chce.....
Dokładnia...Jak wam się chce...Ja tam ide po ser do sklepu i mam.A oscypki nie kupuje i nie jadam nigdzie indziej jak tylko w Zakopanym.
-
40
asiula221
Zarejestrowany: 24-05-2011 11:12 .
Posty: 2868
2011-12-20 00:26:15
20 grudnia 2011 00:26 | ID: 707724
W dzisiejszych czasach tak utrudniamy sobie życie. Wszystko jest w sklepach na wyciągnięcie dłoni, a niektórzy wciąż robią makaron, kefir nawet mydło domowej roboty. Nasze babcie wszystko by oddały za sklepy tak wyposazone jak dzisiaj. Dla mnie ważniejsza jest wygoda niz smak. Domowa produkcja jest nieopłacalna!