A ja do tego wspaniałego pojemnika na ciasto "Gdynia" zapakowałabym:
1. Pyszne, piaskowe, czekoladowo - kasztanowe babeczki z małymi gruszkami:
https://www.familie.pl/przepis/2097/Pyszne-piaskowe-czekoladowo-kasztanowe-babeczki-z-malymi-gruszkami
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 100 g dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do nich kakao. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Masę wylać do foremek na muffinki lub babeczki (do połowy wysokości foremek) i do każdej babeczki włożyć jedną obraną, małą gruszkę z ogonkiem. Babeczki piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
2.Piaskową, waniliowo – pandanową babkę z papierówkami i domowym sosem czekoladowym
https://www.familie.pl/przepis/2098/Piaskowa-waniliowo-pandanowa-babka-z-papierowkami-i-domowym-sosem-czekoladowym
Potrzebujemy:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 szklanka mąki
- 100 g waniliowego budyniu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty pandanowej
- jabłka
Na sos potrzebujemy:
- 125 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy, pastę pandanową i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Całość wymieszać bardzo energicznie i szybko. Wymieszaną masę wylać do przygotowanej foremki, na cieście ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka (u mnie papierówki). Babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.
3. Krucho-maślane babeczki z bitą śmietaną i truskawkową galaretką:
https://www.familie.pl/przepis/2099/Krucho-maslane-babeczki-z-bita-smietana-i-truskawkowa-galaretka
Kruche babeczki: (około 15 babeczek)
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła, miękkiego
1 jajko
1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Do przełożenia:
bita śmietana, galaretka w czerwonym kolorze (u mnie truskawkowa), dowolne owoce
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól, lekko roztrzepane jajko, śmietanę, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Lekko natłuszczone foremki na babeczki wykładamy dosyć cienko rozwałkowanym schłodzonym ciastem. Babeczki nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy przez 15 - 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone
babeczki wyciągamy z foremek dopiero po wystudzeniu. Do każdej babeczki wkładamy porcję ubitej na sztywno bitej śmietany i zalewamy tężejącą galaretką w czerwonym kolorze. Babeczkę dekorujemy bitą śmietaną i serduszkami z galaretki.
Trochę pracochłonne, ale efekt zdumiewający i warty poświęconej pracy. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania