KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320663 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 17-06-2014 20:15
Gdy na stołach naszych królują zioła pochodzenia śródziemnomorskiego: bazylia i oregano , zapominamy, że w naszych ogródkach rośnie sobie dosłownie wszędzie zioło o cudownym zapachu. Jest to koper.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez kopru.
Zaczynam już wyrywać koperek z grządek. Jeszcze mu daleko do wyrośniętego kopru sprzedawanego już na rynku. Ale doczekam się i tego.
A tymczasem kupiłam na rynku właśnie ogromny wiecheć kopru. I do roboty!!!
Wypłukałam w zimnej wodzie. osączyłam na papierowym ręczniku i zaczęłam zabawę.
Oderwałam piórka od łodyżek, grubo posiekałam i włożyłam do słoiczka. Będzie na teraz. Zapasy na zimę zrobię z własnego kopru.
A łodyżki pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do foliowego woreczka i do zamrażarki. Do wywarów na zupę będzie idealny.
Podobnie zrobiłam czary mary z natką pietruszki.
No i na bazie posiekanego kopru przygotowałam pastę na kanapki na dzisiejszą kolację i jutrzejsze drugie śniadanie.
Składniki:
1 średnia makrela wędzona
2 łyżki tartego żółtego sera
1 mała cebula
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
3 kopiaste łyżki posiekanego kopru
1 płaska łyżka majonezu ( tylko aby pasta była mazista)
Sposób przyrządzenia:
Makrelę oczyścić z ości i pokroić.
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Szczypior drobno pokroić.
Koper posiekać.
Kawaleczek sera żółtego zetrzeć na grubej tarce.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać majonez oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Nadesłane przez: Dunia dnia 14-06-2014 14:50
Fakt lubię kurczaki. I lubię przygotowywać z nich potrawy. Żałuję tylko, że oprócz rynku nie mam dostępu do tych prawdziwych wiejskich. A i nie bez znaczenia jest też cena tych najprawdziwszych z prawdziwych.
No, na działce raczej nie będę hodować kurek. A szkoda!!!
A dzisiaj proponuję Wam dość szybkie danie czyli duszone udka kurczęcia z pieczarkami.
Składniki:
4 dość spore udka
25dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki Warzywka. Ostatnio jakoś je polubiłam. A sól to też tak naprawdę chemia.
3 łyżki mąki
3 łyżki śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
Udka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
W rondlu rozgrzać masło i wyłożyć udka.
Usmażyć udka na rumiano z obu stron, wyjąć a do rondla włożyć cebulę i pieczarki. Usmażyć do momentu gdy wyparuje woda i pieczarki zezłocą się.
Włożyć udka, zalać wrzącą wodą i wsypać Warzywko. Innych przypraw nie trzeba.
Dusić pod przykryciem około 1/2 godziny.
mąkę rozrobić z niewielką ilością wody i wlewać małym strumieniem do potrawki ciągle mieszając.
Dodać śmietankę i jeszcze poddusić 10 minut.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody + sezonowa surówka. Ja dzisiaj dałam młodą sałatę i rzodkiewkę z ogródka w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem, koperkiem i zieloną pietruszką.
Nadesłane przez: Dunia dnia 12-06-2014 19:35
Wczoraj kupiłam truskawki i zrobiłam sok i dżemy. No i właśnie musiałam zrobić inwentaryzację w moich kuchennych szafkach. Początkowo miała być w jednej szafce. Ale rozpędziłam się. I w szafce z suchymi produktami wykopałam muesli. Takie z owocami i orzechami. A ponieważ już nocą chodziły mi po głowie ciasteczka, które zrobię aby mieć do kawusi na działkę, więc "zaraz natychmiast " zabrałam się do pieczenia ciasteczek.
I tak powstały 3 miseczki pysznych kruchych ciasteczek na bazie muesli.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka muesli
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 jajko całe
3 żóltka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdalowego
Sposób przygotowania:
Muesli rozdrobnić w malakserze lub rozdrabniaczu. Ale nie na pył, tylko na male grudki.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier , proszek do pieczenia i pokrojone masło.
Zrobić kruszonkę, dodać muesli, wiórki kokosowe i olejek migdalowy, wyrobić ciasto. Ciasto nie może być twarde. Lepiej lekko przyrastające do stolnicy. Wówczas w razie potrzeby podsypać mąką.
Ciasto podzielić na 4 częsci i z każdej z nich rozwalkować placek na grubość 0,5 cm.
Foremką do pierogów ( rozłożoną) albo szklanką wykrawać krążki i od razu układać przy pomocy noża na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Ciasta posmarować rozkłóconym bialkiem i posypać grubo wiórkami kokosowymi.
Drugą partię posypać grubo brązowym cukrem
A trzecie ciasteczka, to już mała komplikacja.
Krążki wykrawać w podwójnej ilości. Na połowie krązków zakrętką od butelki wykrawać w środku otwór.
Pierścienie nałożyć na całych krążkach. Do środka włożyć po 1/2 łyżeczki dżemu lub marmolady. Ja dzisiaj dodałam świeżo usmażony dżem truskawkowy. Pierścienie posmarować bialkiem i posypać ciasteczka brązowym cukrem.
Każde ciasteczka piec w temperaturze 150 stopni około 15 minut.
Ciasteczka z dżemem piec troszkę dłużej .