KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320660 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 20-06-2014 13:37
Uwielbiam wiosenne zupy. Mają one niepowtarzalny latem i jesienią smak.
Do nich zaliczam też kapuśniak z młodej kapusty.
A tym razem wzbogaciłam smak ziołami zebranymi w moim ogródku.
Składniki:
1/2 sporej młodej kapusty
pęczek młodej włoszczyzny
kawał wędzonego chudego boczku
8 młodych ziemniaków
2 kopiaste łyżki posiekanej szałwi, majeranku, lubczyku
2 kopiaste łyżki posiekanego kopru
przecier pomidorowy
Warzywko, pieprz ziołowy
1 cebula
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę oskrobać, oczyścić i zetrzeć na :jarzynówce", pora pokroić w półplasterki
Boczek pokroić na kawałeczki i przesmażyć na rumiano na 1 łyżce masła
Dodać cebulę i też przesmażyć
Dodać warzywa i jeszcze kilka minut smażyć mieszając aby nie przypalić warzyw.
Dodać mąkę i dokładnie rozprowadzić w warzywach.
Wlać szklankę wody dokładnie wymieszać i przelać do garnka.
Wlać potrzebną ilość wody
Oskrobać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Po chwili od zagotowania włożyć grubo pokrojoną kapustę.
Dodać Warzywko i pieprz ziołowy do smaku.
Dodać przecier pomidorowy i zioła.
Gotować kilka minut .
A na koniec wsypać koper .
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 19-06-2014 09:57
Mam chwilkę wolną, bo już wszystkie przygotowania do pikniku popelnione.
Moze ktoś jeszcze skusi się na zrobienie sałatki? Bo moze też wybiera się na piknik?
Sałatkę też można podać na letnią kolację w domu.
Składniki:
Fasolka szparagowa zielona lub żółta dowolnej ilości.
Czosnek też dowolnej ilości ale musi być.
Dużo, bardzo dużo koperku
Ser feta. Ja lubię ser z Lidla. Jest twardy i nie za słony.
Pieprz grubo zmielony.
Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy wg uznania.
Soli nie potrzebujemy.
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę przebieramy, odkrajamy końcówki i gotujemy w wodzie z solą, łyżeczką cukru i łyżką octu.
Gotujemy do momentu gdy jest jeszcze jędrna.
Fasolkę cedzimy i przelewamy zimną wodą.
Fasolkę kroimy na kawałki .
Ponieważ jest to salatka na piknik, to w pojemniku robimy sos z oliwy, czosnku i pokrojonego kopru.
Dodajemy fasolkę i mieszamy.
Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Nadesłane przez: Dunia dnia 18-06-2014 18:12
Jutro jest święto Bożego Ciała. Po procesji wyruszamy na działkę aby miło spędzić świąteczny dzień.
Ja, jak to babcia przygotowałam świąteczne jedzonko na piknik.
Będą małe kebaby, kaszka kuskus, sałatka z żóltej fasolki z fetą i kruche ciasto z tegorocznym dżemem truskawkowym i grubą kruszonką.
Wokół działki rozściełają się łąki i pola, więc pójdziemy sobie tam na spacer. Może nawet znajdziemy drogę "na skróty" do jeziora? A potem zjemy sobie obiad na powietrzu.
A tymczasem proponuję Wam przepis na proste danie typu kebab.
Składniki:
Udka i podudzia z kurczaków
Mała cebula
1 duży ząbek czosnku
trochę bułki tartej
olej do usmażenia kebabów
sól, pieprz , przyprawa prowansalska lub gulaszowa
patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Z udek i podudzi oddzielamy mięsko od kości.
Mielimy mięso razem ze skórą .
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do zmielonego mięsa.
Mięso doprawiamy dowolnie przyprawami.
Mięso jest dość rzadkie więc trzeba dodać bułkę tartą aby można uformować kebab.
Garścią nabieramy mięsko i oblepiamy patyki do szaszłyków.
Na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni teflonowej wykładamy kebaby i przewracając smażymy z wszystkich stron.
Wykładamy na pólmisek.
A nazajutrz podgrzewamy na działce na patelni ale już bez tłuszczu, bądź też opiekamy krótko na grillu.
Ja podam podsmażone i do tego zrobię kaszkę kuskus z masłem i rodzynkami. Oczywiście będzie też sałatka z żóltej fasolki szparagowej z czosnkiem, dużą ilością kopru i serem feta pokrojonym w kostkę.
Smacznego!!!