KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 330666 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 24-09-2014 19:44
Jesień na straganach jest wyjątkowo barwna i radosna. Różne odcienie czerwieni pomidorów, fioletu śliwek i winogron, żółci gruszek i jabłek i pomarańczy dyń.
I dorodne dynie leżą sobie dumnie wołając : kupcie nas!!! Toteż i kupiłam Taką cudną bardzo pomarańczową.
I dzisiaj przyrządziłam zupę dyniową. Swoim zwyczajem popuściłam wodze kulinarnej fantazji i wyszło coś bardzo pysznego i innego niż jadłam dotychczas.
Składniki:
Oczywiście dynia. Ja miałam kawał dyni o wadze 1,5 kg.
kawałek ( około 7 cm ) imbiru
1 bardzo duży ząbek czosnku
Nadesłane przez: Dunia dnia 18-09-2014 14:46
To jest danie z cyklu "dzień leniwca".
Z wczorajszego obiadu zostało mi dużo śląskich klusek. Coś mi się za wiele ich narobiło.
A jutro planuję zrobić babkę ziemniaczaną i dzisiaj usmażyłam wkład mięsny do tej babki.
Dzisiaj mam jakiegoś kulinarnego leniwca, więc zrobiłam coś bardzo smacznego!!!
Część podsmażonej pachwiny( może być boczek lub podgardle) z wędzonym boczkiem i dobrą kiełbaską oraz cebulki przełożyłam na drugą patelnię, dodałam przecięte na pół kluski śląskie. Podsmażyłam na lekko rumiany kolor. Dodałam sporo koperku i podałam z mlekiem. Może być kefir lub maślanka. Nie martwcie się, ze kluski od wczoraj były twarde. Na patelni pod wpływem ciepła zrobiły się mięciutkie.
Było pyyyszne!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 11-09-2014 20:33
Zakupiłam cały wór papryki. Będzie konserwowa na zimę. Ale...przecież nie odmówię sobie zrobienia obiadu z tejże papryki.
Składniki:
6 papryk
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
kasza kuskus w ilości odpowiadającej ilości mięsa
dużo posiekanego koperku
zioła w moim przypadku mieszanka suszonych ziół z ogródka ( oregano, tymianek, cząber, bazylia, szałwia)
Sól, pieprz , masło, troszkę mąki.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kaszkę kuskus . 1/2 szklanki kaszy wsypujemy do miski , posypujemy odrobiną soli , dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad kaszę. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach jeszcze raz mieszamy . Jeśli jest za twarda, to dolewamy troszkę wrzątku, mieszamy i przykrywamy. Teraz już będzie dobra.
Na maśle przysmażamy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem
Kaszę, dymkę, koper i przyprawy mieszamy z mięsem.
Z papryki odkrajamy kapelusze, czyścimy i napełniamy farszem.
Układamy w brytfannie, dodajemy przyprawy ( można dodać troszkę warzywka lub kostkę rosołową), dodajemy kilka wiórków masła i wstawiamy do piekarnika . Dusimy w temp. 150 stopni około 1,5 godziny.
Ostrożnie wyjmujemy paprykę
a sos zagęszczamy mąką i śmietanką.
Wstawiamy do piekarnika aby sos zagotował się a następnie do niego ponownie wkładamy paprykę i chwilkę jeszcze dusimy.
Podajemy z ziemniakami purre.