KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 330686 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 09-11-2014 13:21
Chyba jakaś kapryśna stałam się ostatnio.
Nie smakują mi sklepowe wędliny, nazywane nawet wiejskimi lub domowymi. Nawet w chlebie tym droższym czuję dodatki wzbogacające i utrzymujące dłużej świeżość. A o ogórkach konserwowych mam też złe zdanie. Są za kwaśne i za mało aromatyczne.
A że mam teraz więcej czasu, to wracam do pieczenia chleba.
Dzisiaj z konieczności pszenny i na drożdżach. Ale za to szybciej go przygotowałam i upiekłam.
Miałam też wczoraj upieczoną karkówkę i schab. Az szafki robiącej za spiżarkę wystawiłam sloik ogóreczków z działki.
Wyrabiać je na stolnicy do momentu gdy będzie odchodzić od rąk. Czasem lekko podsypując mąką aby nie przywierało do stolnicy. Uformować kulę , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Do wysmarowanej olejem formy wyłożyć ciasto , uformować bochenek rękoma zwilżonymi ciepła wodą , Poczekać aż znowu wyrośnie, posypać kminkiem lub czarnuszką .
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
Nadesłane przez: Dunia dnia 26-10-2014 16:11
Wiadomą rzeczą jest, że pieczony kurczak jest jedną z szybkich potraw na niedzielę.
Często piekę kurczaka . Ale zawsze w innej odsłonie.
Dzisiaj upiekłam z jabłkiem, cebulą i czerwoną papryką. Z dodatkiem czosnku i imbiru.
Zmieniłam smak kurczaka i to na dobre.
A więc :
Składniki:
Kawałki kurczaka ( udka, pałki i skrzydełka)
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 jabłka
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru.
Marynata:
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ( ja dodałam ziołowy)
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia
Warzywa obrać i podzielić na części
Nadesłane przez: Dunia dnia 12-10-2014 10:19
Kiedyś dawno, dawno temu w każdą niedzielę rano robiłam ulubiony omlet moich dzieci i męża.
I dzisiaj wróciłam do tej tradycji. Teraz robić będę dla mojego męża i mamy . No i dla siebie.
Składniki:
Jajka ilość dowolna. Ale przeciętnie 2 na osobę ( dla męża 4 )
Farsz dowolny. Najczęściej wędzony boczek, szynka lub pieczarki
Cebulka
Pomidory
Starty żółty ser
Troszkę posiekanego szczypiorku
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Farsz można przygotować wcześniej .
Pokrojony boczek przesmażyć na odrobinie masła.
Dodać pokrojoną cebulkę i wędlinę lub pieczarki.
Jajka rozbić widelcem w wysokim naczyniu
Dodać troszkę mleka, soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Na rozgrzaną patelnie wyłożyć odrobinkę masła i wylać jajka.
Na średnim ogniu podgrzewać lekko podważając brzegi.
Na lekko ścięte jajko wyłożyć farsz, położyć pomidory i posypać serem.
Przykryć pokrywką i jeszcze kilka minut podgrzewać na małym ogniu. Tak aby ser stopił się a pomidory lekko podgrzały.
Zsunąć omlet przy pomocy łopatki.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!