KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 332945 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 26-03-2014 18:36
Mam zamiar zaangażować do pracy na działce syna i zięciunia. I przygotuję im posiłek godny chłopów pracujących na roli.
Nadesłane przez: Dunia dnia 25-03-2014 14:44
Kupiłam dzisiaj cudne żeberka. Takie" męskie". Grube i mięsiste.
A miałam w lodówce kiszoną i slodką kapustę, więc wymyśliłam potrawę na wielkanocny stół . I nie będzie to tradycyjny bigos.
A dzisiaj bedzie test jakościowy.
Składniki:
1 kg mięsistych żeberek.
około 250 g kiszonej kapusty
250 g pokrojonej grubo białej kapusty
2 duże ząbki czosnku
2 cebule
przyprawa Warzywko
sól, pieprz ziołowy,ziele angielskie, liść laurowy, kminek w dowolnej ilości ale musi być.
olej słonecznikowy do podsmażenia mięska.
Sposób przygotowania:
Pasek żeberek pociąć na kawalki.
Mięso obsmażyć na rumiano na dość sporej ilości oleju.
Przełożyć do miski.
Na pozostałym oleju usmażyć cebulę i czosnek.
Kapustę kiszoną przepłukać i odsączyć.
Kapustę białą grubo pokroić.
Obie kapusty wymieszać, dodać cebulę i olej.
Dodać warzywko i wymieszać.
Na dno brytfanny wyłożyć połowę kapusty.
Posypać warzywkiem i rozłożyć przyprawy.
Wyłożyć mięsko na kapustę. Posypać lekko Warzywkiem i pieprzem.
Przykryć żeberka pozostała częścią kapusty.
Wszystko przykryć liśćmi kapusty.
Zalać bulionem ,
Wstawić do piekarnika i dusić w temperaturze 150 stopni przez co najmniej 3 godziny.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 20-03-2014 15:15
Dzisiaj zrobiłam naleśniki takie jak ja lubię. A okozało się, ze i mamie i mężowi bardzo smakowały. A i Ola też upomniała się o swoją działkę.
Trochę miałam zabawy. Ale ja lubię takie igraszki!!!
Przepisu na naleśniki nie rozwijam. Tak jak zawsze 3 jajka, 1/2 l mleka i 1/2 l wody i mąki tyle ile trzeba aby ciasto było lejące się i nie za gęste.
A więc:
I - naleśniki z farszem ruskim.
300g twarogu wędzonego
200g ziemniaków
1/2 dużej cebuli
100 g wędzonego boczku w kawałku
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz ziołowy do smaku.
Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. Cedzakoa łyżką wyjąć z patelni .
Na tłuszczu pozostały po boczku usmażyć pokrojoną drobno cebule.
Cebulę wyjąć też łyżką cedzakową.
Do ziemniaków dodać twaróg, cebulkę koper i pietruszkę . Posolić i dodać pieprzu .
Wymieszać dokladnie.
II - naleśniki z farszem 5 serów:
100g twarogu tłustego
50 g sera żółtego w kawałku ale startego na jarzynówce
50 g sera pleśniowego niebieskiego
50 g sera brie
50 g twarogu z koziego mleka
biały pieprz mielony
1 łyżka posiekanej bazylii
1 szczypta granulowanego czosnku
Sery rozgnieść widelcem , dodać pieprz, granulowany czosnek i bazylię. Jęsli potrzeba dodać troszkę soli.
Dokładnie wymieszać.
Proszę wybierajcie i smacznego!!!