KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 333062 |
Nadesłane przez: Dunia 25-03-2014 14:44
Kupiłam dzisiaj cudne żeberka. Takie" męskie". Grube i mięsiste.
A miałam w lodówce kiszoną i slodką kapustę, więc wymyśliłam potrawę na wielkanocny stół . I nie będzie to tradycyjny bigos.
A dzisiaj bedzie test jakościowy.
Składniki:
1 kg mięsistych żeberek.
około 250 g kiszonej kapusty
250 g pokrojonej grubo białej kapusty
2 duże ząbki czosnku
2 cebule
przyprawa Warzywko
sól, pieprz ziołowy,ziele angielskie, liść laurowy, kminek w dowolnej ilości ale musi być.
olej słonecznikowy do podsmażenia mięska.
Sposób przygotowania:
Pasek żeberek pociąć na kawalki.
Mięso obsmażyć na rumiano na dość sporej ilości oleju.
Przełożyć do miski.
Na pozostałym oleju usmażyć cebulę i czosnek.
Kapustę kiszoną przepłukać i odsączyć.
Kapustę białą grubo pokroić.
Obie kapusty wymieszać, dodać cebulę i olej.
Dodać warzywko i wymieszać.
Na dno brytfanny wyłożyć połowę kapusty.
Posypać warzywkiem i rozłożyć przyprawy.
Wyłożyć mięsko na kapustę. Posypać lekko Warzywkiem i pieprzem.
Przykryć żeberka pozostała częścią kapusty.
Wszystko przykryć liśćmi kapusty.
Zalać bulionem ,
Wstawić do piekarnika i dusić w temperaturze 150 stopni przez co najmniej 3 godziny.
Smacznego!!!