Składniki:
- 1 karp
- włoszczyzna do wywaru: pietruszka, seler, cebula, marchew, por
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
-liść laurowy
-vegeta
- bułka i mleko, albo kasza manna
-cebula do mięsa karpia
-jajko
- żelatyna
- rodzynki
Sposób przygotowania:
Karpia oczyścić, odciąć głowę i ogon. Zdjąć skórę. Na 1 minutę zanurzyć rybę we wrzątku. Oddzielić mięso od ości.
Z głowy wyciąć oczy i skrzela.
Z grubo pokrojonej cebuli razem z pietruszką, selerem, porem, głowizną z karpia, skórą oraz kręgosłupem i przyprawami (Vegeta, cukier, pieprz ugotować w dużym garnku wywar na wodzie, w której sparzyliśmy wcześniej oczyszczoną rybę.
Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę na większej ilości masła i całość (w tym stopione masło) razem z mięsem karpia zmielić, dodając do tego albo 3 dkg na 70 gram mięsa kaszy mannej, albo 3 dkg na 70 gram mięsa bułki zamoczonej w mleku i wyciśniętej (bułkę ważymy przed zamoczeniem w mleku), surowe jajko oraz zmielony pieprz, szczyptę cukru i soli.
Zmieloną masę uformować w wałek, zawinąć w gazę i włożyć do odcedzonego wywaru.
Rybę należy gotować w tym wywarze ok. 20 – 30 min (w zależności od wagi ryby).
Wyjąć rybę i zostawić do wystygnięcia. Wywar również należy zostawić do wystygnięcia.
Z wywaru zostawiamy marchewkę, która przyda się nam do dekoracji.
Po wystygnięciu ugotowaną rybę należy pokroić w plastry
Do zimnego (może być lekko ciepły) wywaru dodać żelatyny, zalać tym karpia.
Ozdobić pokrojoną marchewką. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak wywar się zetnie na galaretkę, to danie będzie gotowe.