Składniki:
- 1 karp
- włoszczyzna do wywaru: pietruszka, seler, cebula, marchew, por
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
-liść laurowy
-vegeta
- bułka i mleko, albo kasza manna
-cebula do mięsa karpia
-jajko
- żelatyna
- rodzynki
Sposób przygotowania:
Karpia oczyścić, odciąć głowę i ogon. Zdjąć skórę. Na 1 minutę zanurzyć rybę we wrzątku. Oddzielić mięso od ości.
Z głowy wyciąć oczy i skrzela.
Z grubo pokrojonej cebuli razem z pietruszką, selerem, porem, głowizną z karpia, skórą oraz kręgosłupem i przyprawami (Vegeta, cukier, pieprz ugotować w dużym garnku wywar na wodzie, w której sparzyliśmy wcześniej oczyszczoną rybę.
Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę na większej ilości masła i całość (w tym stopione masło) razem z mięsem karpia zmielić, dodając do tego albo 3 dkg na 70 gram mięsa kaszy mannej, albo 3 dkg na 70 gram mięsa bułki zamoczonej w mleku i wyciśniętej (bułkę ważymy przed zamoczeniem w mleku), surowe jajko oraz zmielony pieprz, szczyptę cukru i soli.
Zmieloną masę uformować w wałek, zawinąć w gazę i włożyć do odcedzonego wywaru.
Rybę należy gotować w tym wywarze ok. 20 – 30 min (w zależności od wagi ryby).
Wyjąć rybę i zostawić do wystygnięcia. Wywar również należy zostawić do wystygnięcia.
Z wywaru zostawiamy marchewkę, która przyda się nam do dekoracji.
Po wystygnięciu ugotowaną rybę należy pokroić w plastry
Do zimnego (może być lekko ciepły) wywaru dodać żelatyny, zalać tym karpia.
Ozdobić pokrojoną marchewką. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak wywar się zetnie na galaretkę, to danie będzie gotowe.
Zamknij