Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Spowalnia rozwój osteoporozy, zmniejsza ryzyko raka, opóźnia starzenie, jest dobra dla serca, dba o zęby i dziąsła, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i relaksuje Wypijając jej trzy filiżanki dziennie już po dwóch tygodniach o 25% zwiększa się...
Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
O kofeinie mówi się zwykle w kontekście kawy, tymczasem herbata również ją zawiera i to wcale niedużo mniej. W jednej filiżance czarnego naparu może być od 23 do nawet 110 mg kofeiny. Z najnowszych badań wynika, że nawet uznana za bezpieczną dawkę (200 mg/dobę) ilość spożytej...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...