NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
To niestety dopiero początek. Kontrola IJHARS, przeprowadzona w II półroczu 2017 roku w zakładach, ujawniła metody i zaniedbania producentów żywności w wielu obszarach. Artykuły spożywczo-rolne nie spełniają wymagań jakości, określonych przepisami, a nawet...
Brak nadzoru nad przemysłem mięsnym Inspekcja przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli w województwie lubuskim jest wstępem do ogólnopolskiej kontroli. Ustalenia wskazują na to, że aktualny model nadzoru nad wykorzystaniem...
W ubiegłym roku inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzali, czy przedsiębiorcy nie wprowadzają konsumentów w błąd oferując w sprzedaży zafałszowane produkty żywnościowe. Skontrolowano prawie 5,5 tysiąca partii różnych produktów: mleka i jego przetworów,...
Komisja Europejska stwierdziła, że stosowane w wielu suplementach diety oraz żywności pochodne hydroksyantracenu, mogą powodować raka jelita. Pochodne hydroksyantracenu są to związki występujące naturalnie w niektórych gatunkach roślin - takich jak aloes i senes. Ekstrakty tych substancji są...
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych...
Nie ma pewności, czy w sposób optymalny odpowiada on potrzebom seniorów. W Ministerstwie Zdrowia nie wypracowano bowiem systemowego podejścia, które gwarantowałoby jednolity i przejrzysty sposób doboru produktów przysługujących bezpłatnie osobom, które ukończyły 75. rok życia. Celem wprowadzonego...
Statystyczny Polak wypija rocznie 2 litry wina i zjada 1,2 kg czekolady*. Przepisy unijne w szczegółowy sposób regulują...
Wprawdzie brokuły nie są ulubionym daniem maluchów, ale wiele mam dbających o zdrowe odżywianie swoich dzieci, stara się przemycić to warzywo pod różnymi postaciami. Dlatego warto zwrócić uwagę na nowy komunikat GIS dotyczący właśnie mrożonych brokułów, w których kontrola Państwowej Inspekcji...
Kaszki dla dzieci są jednym z najpopularniejszych produktów kupowanych przez mamy na początku rozszerzania diety. Niemowlaki je uwielbiają, często korzystają z nich nawet mamy dzieci wczesno przedszkolnych. Kaszki dla dzieci są szybki i łatwe do przygotowania, a poza tym zapewniają maluchom wiele...
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w sprawie dobrowolnego wycofania produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem występowania bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Ostrzeżenie dotyczy konkretnego produktu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej...
Oczywistym jest, że występowanie dolegliwości chorobowych może obniżać jakość życia, w ten pośredni więc sposób odżywianie determinuje...
Testuj pojemniki do przechowywania żywności firmy Tupperware z Familie.pl Nowa generacja kompaktowych i wszechstronnych pojemników do przechowywania żywności Optima firmy Tupperware pozwala na dowolne łączenie pojemników oraz dodatkowych elementów tak, aby stworzyć najbardziej...
Najnowsze wyniki kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej na zlecenie UOKiK pokazują, że w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych występują nieprawidłowości, które powinny wzbudzić czujność każdego konsumenta.
Zima sprzyja pomysłom na przechowywanie żywności na zewnątrz. Zdarza się, że wystawiamy na balkon niektóre zakupy, jeśli w lodówce czy zamrażalce zabraknie miejsca. Niektórzy przechowują na zewnątrz ugotowany obiad na drugi dzień, a jak czytamy na forach – jest to standard podczas rozmrażania lodówki...
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu istniała tylko żywność ekologiczna. Do uprawy zbóż, warzyw czy owoców nie stosowano sztucznych nawozów, nie modyfikowano ich genetycznie, a zwierzętom nie podawano antybiotyków i hormonów bez potrzeby. Dziś, aby zjeść warzywa uprawiane naturalnie...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?