W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Od słodkich, przez słone, aż do kwaskowatych – Polska obfituje w produkty regionalne o różnych smakach. Warto choć raz w życiu ich spróbować i choć nie muszą być jedyną motywacją do tego, by udać się na rodzinną wycieczkę, warto ze skosztowania tych tradycyjnych produktów...
Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Kolacja Wigilijna jest wyjątkowo uroczystym wydarzeniem w życiu rodzinnym. Zgodnie z tradycją podczas Wigilii na stole powinno się pojawić 12 dań. Tak było kiedyś, ale w dzisiejszych czasach wigilijnych potraw może być mniej. Są jednak takie dania, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym...
Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji i przepisów kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i regionalnych. Najważniejszą jednak pozostaje łamanie się opłatkiem w Wigilię oraz świąteczne ucztowanie pierwszego i drugiego dnia świąt. Dlatego do Bożego Narodzenia warto się odpowiednio przygotować,...
W Polsce Wigilię obchodzimy od XVIII wieku. Przez kolejne lata jej forma ewaluowała. Wzbogacana była o kolejne potrawy. Tradycja nakazuje, aby było ich dwanaście, na pamiątkę dwunastu Apostołów.