Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Dieta dr Dąbrowskiej jest jedną z najpopularniejszych w Internecie. Również w 2020 zapewne będzie wiodła prym. Według jej autorki oczyszcza ona organizm z toksyn, a do tego odchudza. Diecie dr Dąbrowskiej i ketogeicznej przyjrzł się dietetyk...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz...
Nie byłam również chudą kobietą, ale dodatek w postaci 15 kilogramów na przestrzeni trzech lat był dla mnie sporym rozgoryczeniem. To właśnie wtedy siostra nakłoniła mnie do zapoznania się z ofertą cateringów dietetycznych. Byłam pod ogromnym wrażeniem, jak wiele pozytywnych...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Jeśli tylko zorientujesz się, że spodziewasz się dziecka, powinnaś zacząć wybierać pokarmy, które będą wspierać jego zdrowie teraz i w przyszłości. Obejmuje to właściwe odżywianie ich rosnących ciał i mózgów. Lekkostrawna dieta dla dziecka Dieta lekkostrawna...
Idąc dalej można stwierdzić, że co piąta para może mieć problem z poczęciem dziecka. Na wstępie należy zaznaczyć, że za niepłodność nie odpowiada głównie kobieta, ale również mężczyzna. Szacuje się że wśród bezpłodnych par w około 50% przypadków jest przypisywana czynnikom męskim. Istotne jest aby...
Nie tylko sałatki i sokiOprócz surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina znajdują się nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę...
Niedobór błonnika może powodować: spowolnioną przemianę materii, zaparcia, otyłość, a nawet raka. Natomiast zbyt duża ilość błonnika w diecie przyczynia się do problemów żołądkowych,wzdęć, bóli brzucha.
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Dlaczego zdrowa dieta jest ważna? Zbilansowana dieta to fundament dobrego zdrowia. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów w organizmie. Przy...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Arbuz, to owoc uwielbiany przez wiele osób – głownie ze względu na słodki i soczysty smak. Jednak arbuz ma również wiele walorów odżywczych, dzięki czemu nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale również odżywia. Od kiedy arbuz dla niemowlaka? Rozszerzając dietę dziecka...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Magnez przyczynia się do pracy mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego oraz mięśni układu trawiennego. Spożywając posiłki, to dzięki magnezowi możemy czerpać z nich energię potrzebną...