Sylwiaws rozsmakował(a) się w tym!
Gęś można pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości.
Potrzebujemy miskę ,w którą zmieści się gęś tak by zalewa w którą będzie włożona zakrywała w całości mięso. Ilość zalewy możemy regulować ilością wody ale nie może być za wodnista i w razie konieczności należy dodać więcej składników zalewy. Gęś zalewamy zalewą i zostawiamy na 24 godziny pod przykryciem. Do brytfanny wkładamy wyjętą z zalewy gęś(bez zalewy). Można jeszcze doprawić mięso przyprawami:solą majerankiem, pieprzem.To wszystko według uznania.
Pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny(czasem więcej jeśli gęś jest w całości i jest duża) w tem. 220 stopni C. W czasie pieczenia mięso polewamy wytopionym tłuszczem. Przed końcem pieczenia odkryć mięso by sie przypiekło.
Smacznego.
Zalewa która ci zostanie może być ponownie wykorzystana np. do karkówki lub schabu.
Gęś możesz też nafaszerować jabłkami. Jabłka obierasz i kroisz w ćwiartki i pakujesz to do gęsi.
Jeśli chodzi o tłuszcz to możesz go wyciąć. Tłuszcz znajduje się po bokach w środku gęsi -Zauważysz go na pewno jak będziesz chciała poznać wnętrze swojej gęsi.. Jak go wytniesz to gęś nie powinna pływać w tłuszczu ale pamiętaj ,że to tłuszcz daje soczystość i smak potrawie czyli nie warto przesadzać z tym wycinaniem.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.