Gęś

Składniki

około 6-7 kg gęś
Zalewa:
Woda,
kieliszek octu,
szklanka wina lub kieliszek (setka) wódki, - czym więcej alkoholu tym będzie bardziej kruche mięso.
2 cebule pokrojone w krążki,
okrojona główka czosnku
oraz przyprawy
- liść laurowy,
-ziele angielskie,
-pieprz ziarnisty,
-sól,
-majeranek.

Sposób przyrządzenia

Gęś można pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości.
Potrzebujemy miskę ,w którą zmieści się gęś tak by zalewa w którą będzie włożona zakrywała w całości mięso. Ilość zalewy możemy regulować ilością wody ale nie może być za wodnista i w razie konieczności należy dodać więcej składników zalewy.  Gęś zalewamy  zalewą i zostawiamy na 24 godziny pod przykryciem. Do brytfanny wkładamy wyjętą z zalewy gęś(bez zalewy). Można jeszcze doprawić mięso przyprawami:solą majerankiem, pieprzem.To wszystko według uznania.
Pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny(czasem więcej jeśli gęś jest w całości i jest duża) w tem. 220 stopni C. W czasie pieczenia mięso polewamy wytopionym tłuszczem.  Przed końcem pieczenia odkryć mięso by  sie przypiekło.


 Smacznego.

 

Zalewa która ci zostanie może być ponownie wykorzystana np. do karkówki lub schabu.

Gęś możesz też nafaszerować jabłkami. Jabłka obierasz i kroisz w ćwiartki i pakujesz to do gęsi.
Jeśli chodzi o tłuszcz to możesz go wyciąć. Tłuszcz znajduje się po bokach w środku gęsi -Zauważysz go  na pewno jak będziesz chciała poznać wnętrze swojej gęsi.. Jak go wytniesz to gęś nie powinna pływać w tłuszczu ale pamiętaj ,że to tłuszcz daje soczystość i smak potrawie czyli nie warto przesadzać z tym wycinaniem.