W garnuszku podgrzać masło, dodać miód i przyprawę korzenną Kamis.
Do miski wsypać mąkę z łyżką sody oczyszczonej, szczyptą soli, potłuczonymi orzechami i migdałami (ilość wedle uznania), 2 łyżki kakao, 2 łyżkami cynamonu mielonego Kamis i łyżką proszku do pieczenia. Dodać przestudzoną "miksturę" z przygotowanego wcześniej garnuszka i pognieść ok. 2 min. Na koniec dodać jajko i ugnieść na jednolitą masę ok 5 min.
Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i na 2h odłożyć do lodówki.
Po 2h wyjąć ciasto z lodówki i poczekać 10 min. aż nabierze temperatury pokojowej. Wałkować ciasto na grubość 0,5cm i wycinać foremkami pierniczki. Piec 10 minut w temp. 170 stopni.
Ilość ciasta wystarczy na ok 50-60 pierniczków.
Lukier:
250g cukru pudru wsypujemy do miski i dodajemy do niej zagotowane 2 łyżeczki wyciśniętego soku z mandarynki i mieszamy aż do lepkości. Nakładamy na pierniczki i posypujemy kolorową posypką.
PIERNICZKI PO WYSCHNIĘCIU LUKRU NADAJĄ SIĘ OD RAZU DO JEDZENIA :-)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.