ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI DLA NIECIERPLIWYCH ŁASUCHÓW

Składniki

Ciasto:

- 500g mąki pszennej tortowej
- 200g miodu naturalnego
- 125g masła
- 1 jajko
- łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawa do ciasteczek korzennych Kamis
- proszek do pieczenia (łyżka)
- 2 łyżki cynamonu mielonego Kamis
* wedle uznania: migdały, kakao, orzechy

Lukier:

- 250g cukru pudru
- 1 mandarynka

Sposób przyrządzenia

W garnuszku podgrzać masło, dodać miód i przyprawę korzenną Kamis. 

Do miski wsypać mąkę z łyżką sody oczyszczonej, szczyptą soli, potłuczonymi orzechami i migdałami (ilość wedle uznania), 2 łyżki kakao, 2 łyżkami cynamonu mielonego Kamis i łyżką proszku do pieczenia. Dodać przestudzoną "miksturę" z przygotowanego wcześniej garnuszka i pognieść ok. 2 min. Na koniec dodać jajko i ugnieść na jednolitą masę ok 5 min. 

Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i na 2h odłożyć do lodówki.

 
Po 2h wyjąć ciasto z lodówki i poczekać 10 min. aż nabierze temperatury pokojowej. Wałkować ciasto na grubość 0,5cm i wycinać foremkami pierniczki. Piec 10 minut w temp. 170 stopni. 

 

Ilość ciasta wystarczy na ok 50-60 pierniczków.

 

Lukier:

250g cukru pudru wsypujemy do miski i dodajemy do niej zagotowane 2 łyżeczki wyciśniętego soku z mandarynki i mieszamy aż do lepkości. Nakładamy na pierniczki i posypujemy kolorową posypką.  

 

PIERNICZKI PO WYSCHNIĘCIU LUKRU NADAJĄ SIĘ OD RAZU DO JEDZENIA :-)