Mleko, jajka i proszek do pieczenia miksujemy robotem ręcznym.
Wsypujemy stopniowo mąkęi dalej miksujemy. Por kroimy w drobne półplasterki.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy z ciastem za pomoca łyżki.
Dodajemy sos sojowy, sól, cukier i pieprz do smaku, jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Bezpośrednio po zrobieniu smażymy niewielkie, cieniutkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Nie należy odstawiać na późniejsze smażenie, gdyż cukinia rozrzedza ciasto. Podajemy z dowolną, ulubioną surówką.
Przepis i zdjęcie z bloga: wkuchennymoknie.blox.pl
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.