500 g cukinii
300 g mąki pszennej
3 jajka
ok. 1 szklanki mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 dymek ze szczypiorkiem
1 pęczek koperku
ok. 60 g pora
1 łyżka sosu sojowego
sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
Mleko, jajka i proszek do pieczenia miksujemy robotem ręcznym.
Wsypujemy stopniowo mąkęi dalej miksujemy. Por kroimy w drobne półplasterki.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy z ciastem za pomoca łyżki.
Dodajemy sos sojowy, sól, cukier i pieprz do smaku, jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Bezpośrednio po zrobieniu smażymy niewielkie, cieniutkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Nie należy odstawiać na późniejsze smażenie, gdyż cukinia rozrzedza ciasto. Podajemy z dowolną, ulubioną surówką.
Przepis i zdjęcie z bloga: wkuchennymoknie.blox.pl