KARTOFLANY PLACEK Z BOCZKIEM WĘDZONYM - przepis. Przepisy na Placki i naleśniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
KARTOFLANY PLACEK Z BOCZKIEM WĘDZONYM
KARTOFLANY PLACEK Z BOCZKIEM WĘDZONYM
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- ugotowane ziemniaki 600g
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- chudy boczek 30 dag
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 20 dag sera żółtego Gouda
- papryka mielona, sól, pieprz
odrobina masła do wysmarowania naczynia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, masło, śmietanę, posolić, przyprawić pieprzem, starannie wymieszać. Boczek pokroić, usunąć nadmiar tłuszczu, przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ułożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, nakłuć gęsto widelcem. Posypać skwarkami z boczku i serem z papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 25 min.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.