KARTOFLANY PLACEK Z BOCZKIEM WĘDZONYM

Składniki

- ugotowane ziemniaki 600g
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- chudy boczek 30 dag
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 20 dag sera żółtego Gouda
- papryka mielona, sól, pieprz
odrobina masła do wysmarowania naczynia

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, masło, śmietanę, posolić, przyprawić pieprzem, starannie wymieszać. Boczek pokroić, usunąć nadmiar tłuszczu, przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ułożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, nakłuć gęsto widelcem. Posypać skwarkami z boczku i serem z papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 25 min.