slipa rozsmakował(a) się w tym!
Oleju nalewamy tyle aby zakryć dno garnka i rozgrzewamy bardzo mocno. Na taki rozgrzany olej sypiemy ryż i cały czas mieszamy aby się nie przypalił i zmniejszamy troszkę grzanie pod garnkiem.
Zanim zaczniemy przygotowanie ryżu wstawiamy wodę w czajniku aby była wrząca. Gdy ryż w całości będzie jednolicie złoty zdejmujemy garnek z grzejnika i zalewamy wrzątkiem. Trzeba uważać bo woda bardzo intensywnie zaczyna bąbelkować i można się poparzyć dlatego robimy to stopniowo.
Wody nalewamy taką ilość aby zakryła ryż i było jej o 1,5 cm ponad nim. Na koniec doprawiamy solą, dużo czosnku wyciśniętego, papryka słodka i ostra oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i niech się pyrka.
W trakcie gotowania ryżu nie mieszamy. Po około 15 minutach sprawdzamy czy się woda wygotowała przechylając garnek, jeśli ryż przesuwa się w dół to znaczy że jest jeszcze woda i trzeba dogotować a jeśli nie to wyłączamy, zamieszamy na koniec i można podawać.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.