Ryż czerwony po jugosłowiańsku

Składniki

1 szklanka ryżu długoziarnistego(paraboliczny nie wyjdzie)
5 ząbków czosnku
1 czubata łyżeczka soli
Papryka słodka, papryka ostra
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
olej

Sposób przyrządzenia

Oleju nalewamy tyle aby zakryć dno garnka i rozgrzewamy bardzo mocno. Na taki rozgrzany olej sypiemy ryż i cały czas mieszamy aby się nie przypalił i zmniejszamy troszkę grzanie pod garnkiem.


Zanim zaczniemy przygotowanie ryżu wstawiamy wodę w czajniku aby była wrząca. Gdy ryż w całości będzie jednolicie złoty zdejmujemy garnek z grzejnika i zalewamy wrzątkiem. Trzeba uważać bo woda bardzo intensywnie zaczyna bąbelkować i można się poparzyć dlatego robimy to stopniowo.


Wody nalewamy taką ilość aby zakryła ryż i było jej o 1,5 cm ponad nim. Na koniec doprawiamy solą, dużo czosnku wyciśniętego, papryka słodka i ostra oraz  przecier pomidorowy. Zamieszać i niech się pyrka.


W trakcie gotowania ryżu nie mieszamy. Po około 15 minutach sprawdzamy czy się woda wygotowała przechylając garnek, jeśli ryż przesuwa się w dół to znaczy że jest jeszcze woda i trzeba dogotować a jeśli nie to wyłączamy,  zamieszamy na koniec i można podawać.