jkm, o.i.a, mloda.mama., kwadracik i inni (w sumie: 5) rozsmakowali się w tym!
Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, kroję na kawałki i wrzucam do garnka na roztopione masło do tego czosnek i bazylia kilkanaście listków trochę soli i cukru.
Podduszam to na małym ogniu aż pomidorki będą się rozłaziły, około 20 minut i odstawiam aby troszkę ostygło.
Gdy pomidory się duszą wstawiam garnek wody na wywar i wrzucam do niego włoszczyznę trochę soli i pieprzu ziarnistego niech się z 30 minut popyrka.
Gdy pomidory przestygną biorę mikser i robię z nich totalną miazgę i wychodzi piękny pomarańczowy sos. Dolewam go do wywaru warzywnego podgotowuję chwilkę i sprawdzam smak, i doprawiam tak aby był akurat tak jak lubimy w miarę kwaskowaty, słony i nutka słodkości też musi być.
A bazylia i czosnek dodane do pomidorów nadają całej zupie nieziemski wyraz. Na sam koniec zaprawiam śmietaną koniecznie tak tłustą bo jest słodkawa i akurat pasuje do całości.
Zupę pomidorową podaję z makaronem zapałkowym takim krótkim
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.