Zupa pomidorowa Asi

Składniki

1 kg pomidorów świeżych lub 2 puszki z pomidorami
3 duże marchewki
1 pietruszka
Kawałek pora i selera
Świeże listki bazylii
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sól, pieprz, cukier do smaku
300 ml śmietany 22%

Sposób przyrządzenia

Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, kroję na kawałki i wrzucam do garnka na roztopione masło do tego czosnek i bazylia kilkanaście listków trochę soli i cukru.


Podduszam to na małym ogniu aż pomidorki będą się rozłaziły, około 20 minut i odstawiam aby troszkę ostygło.


Gdy pomidory się duszą wstawiam garnek wody na wywar i wrzucam do niego włoszczyznę trochę soli i pieprzu ziarnistego niech się z 30 minut popyrka.


Gdy pomidory przestygną biorę mikser i robię z nich totalną miazgę i wychodzi piękny pomarańczowy sos. Dolewam go do wywaru warzywnego podgotowuję chwilkę i sprawdzam smak, i doprawiam tak aby był akurat tak jak lubimy w miarę kwaskowaty, słony i nutka słodkości też musi być.


A bazylia i czosnek dodane do pomidorów nadają całej zupie nieziemski wyraz. Na sam koniec zaprawiam śmietaną koniecznie tak tłustą bo jest słodkawa i akurat pasuje do całości.


Zupę pomidorową podaję z makaronem zapałkowym takim krótkim