apis74, Mama Tymka, kwadracik, Stokrotka rozsmakowali się w tym!
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajko, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę lub mleko. Starannie wyrobić ręką wolne ciasto.
Jagody przebrać, opłukać, osączyć – ewentualnie wymieszać z cukrem – do smaku.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę borówek, złożyć na pół i zlepić brzegi uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu, zamieszać, ugotować.
Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
Podawać ze śmietaną, jogurtem lub polane masłem i posypane bułką tartą.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.