Pierogi z jagodami (borówkami)

Składniki

Ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
2/3 szklanki mleka lub wody
sól
Nadzienie:
60 dag jagód (leśnych lub borówki amerykańskiej)
1/4 litra śmietany lub jogurtu
cukier do smaku

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajko, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę lub mleko. Starannie wyrobić ręką wolne ciasto.

Jagody przebrać, opłukać, osączyć – ewentualnie wymieszać z cukrem – do smaku.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę borówek, złożyć na pół i zlepić brzegi uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu, zamieszać, ugotować.

Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

Podawać ze śmietaną, jogurtem lub polane masłem i posypane bułką tartą.