Cebulę obrać i drobno posiekać. Ugotowany ryż wymieszać z cebulą, wieprzowiną i jajkiem. Doprawić masę solą i pieprzem.
Z kapusty usunąć głąb, delikatnie rozdzielić liście i wrzucić je na 3 minuty do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Wlać odrobinę octu. Potrzymać liście jeszcze chwilę, a następnie wyjąć i osuszyć.
Farsz układać na liściach kapusty (2-3 liście odłożyć). Dwa boki liścia złożyć, a następnie zrolować gołąbki.
Gołąbki układać ciasno w garnku wyłożonym odłożonymi liśćmi, aby się w czasie gotowania nie rozwinęły i nie przypaliły. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.