Gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki

1 główka czerwonek kapusty
20 dag mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz, ocet

Sposób przyrządzenia

Cebulę obrać i drobno posiekać. Ugotowany ryż wymieszać z cebulą, wieprzowiną i jajkiem. Doprawić masę solą i pieprzem.

Z kapusty usunąć głąb, delikatnie rozdzielić liście i wrzucić je na 3 minuty do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Wlać odrobinę octu. Potrzymać liście jeszcze chwilę, a następnie wyjąć i osuszyć.

Farsz układać na liściach kapusty (2-3 liście odłożyć). Dwa boki liścia złożyć, a następnie zrolować gołąbki.

Gołąbki układać ciasno w garnku wyłożonym odłożonymi liśćmi, aby się w czasie gotowania nie rozwinęły i nie przypaliły. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.