Jest to przepis na małe kwadratowe pączki Schmalzgebäck, bardzo lubiane na niemieckich jarmarkach.
Mąkę wsyp do miski, dosyp sól, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Drożdże rozpuść w letnim mleku i dodaj do mąki, a następnie zagnieć ciasto. Dodaj miękki tłuszcz, jajo, skórkę cytrynową i zagniataj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Ewentualnie możesz dodać trochę mąki lub mleka jeśli konsystencja ciasta nie jest odpowiednia. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i odsatw na około 30 minut w ciepłe miejsce (nie musi mocno urosnąć). Po tym czasie, na lekko oprószonym mąką blacie, ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1- 1 1/2 cm. Potnij na 2 cm paski, a następnie każdy pasek w kwadraty. Przykryj ściereczką i odczekaj 25 minut.
Rozgrzej tłuszcz do 170 stopni. Wkładaj pączki w takiej ilości, aby swobodnie mogły pływać, po około 10. Na początku opadają one na dno, ale po chwili wypływają. Smaż około 1 minuty, przekręcając je w między czasie. Pączki nie powinny być za bardzo przyrumienione. Wyjmij na ręcznik papierowy, oprósz cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. Kiedy wystygną można ewentualnie podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
Smacznego!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.