270g mąki
szczypta soli
110g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
17g świeżych drożdży
180ml mleka
50g czystego smalcu (u mnie tłuszcz roślinny do frytowania)
1 jajo
1 łyżeczka skórki cytryny
cukier puder
około 1l oleju lub innego tłuszczu do frytowania
Jest to przepis na małe kwadratowe pączki Schmalzgebäck, bardzo lubiane na niemieckich jarmarkach.
Mąkę wsyp do miski, dosyp sól, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Drożdże rozpuść w letnim mleku i dodaj do mąki, a następnie zagnieć ciasto. Dodaj miękki tłuszcz, jajo, skórkę cytrynową i zagniataj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Ewentualnie możesz dodać trochę mąki lub mleka jeśli konsystencja ciasta nie jest odpowiednia. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i odsatw na około 30 minut w ciepłe miejsce (nie musi mocno urosnąć). Po tym czasie, na lekko oprószonym mąką blacie, ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1- 1 1/2 cm. Potnij na 2 cm paski, a następnie każdy pasek w kwadraty. Przykryj ściereczką i odczekaj 25 minut.
Rozgrzej tłuszcz do 170 stopni. Wkładaj pączki w takiej ilości, aby swobodnie mogły pływać, po około 10. Na początku opadają one na dno, ale po chwili wypływają. Smaż około 1 minuty, przekręcając je w między czasie. Pączki nie powinny być za bardzo przyrumienione. Wyjmij na ręcznik papierowy, oprósz cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. Kiedy wystygną można ewentualnie podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
Smacznego!