Dunia, JUICYfruits, o.i.a, Alina63 i inni (w sumie: 5) rozsmakowali się w tym!
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru , łyżki mąki i kilku łyżek mleka.
W czasie gdy zaczyn rośnie, w rondelku grzejemy mleko z masłem i cukrem .
Do przesianej maki dodajemy ostudzone mleko , jajka i zaczyn drożdżowy.
Mieszamy i wyrabiamy ciasto do momentu gdy zaczyna nam odchodzić od ręki. Ciasto musi być dość ściśłe. Takie aby dało się formować w kulki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy już nam podrośnie, to dzielimy na trzy części i z każdej formujemy bułeczki i ukladamy na wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszce. I znów czekamy aż podrosną. Każdą partię ( będzie ich 3 ) pieczemy w temperaturze 150-180 stopni zą będą złociste. Wyjmujemy i studzimy.
Uwaga!!! Nie wpuszczamy męża do kuchni, bo nam podjada!!!
Bułeczek wyszło 31.
Wystarczy tylko na kolację i śniadanie dla 6 osób. A bułeczki nie są małe. Ale niebezpiecznie pyszne!!! Ale jeżeli część schowamy ,to będzie na jutro na drugie śniadanie.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.