Składniki na masę ciepłą mleko, cukier, kakao, inka wrzucić do garnka i mieszając zagotować aż do rozpuszczenia się cukru (można też zrobić wersję białą - nie dodając kakao), nie gotować.
Zdjąć z ognia, dodać margarynę/masło - rozmieszać, aby się rozpuściło.
Masa sucha - wsypujemy do dużej miski mleko w proszku (NIE MOŻE BYĆ INSTANT) i zalewamy go gorącą masą i mieszamy na gładką masę. Jak już jest wyrobione wsypujemy w porcjach ryż i mieszamy za każdym razem (ja dzielę ryż na 3 porcje) - ilość ryżu zależy też od tego czy chcesz mieć bardziej czekoladowe, czy ryżowe ;-). Ręką formować szyszki/kulki - to się bardzo klei dlatego moczę dłonie w ciepłej wodzie ale jak wyschnie to jest ok.
Układam je na dwóch dużych tacach i zostawiam na noc do zastygnięcia.
Dzieci bardzo lubią te szyszki i często robię je na przyjęcie urodzinowe.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.