Szyszki z ryżu preparowanego

Składniki

Składniki na 350g mleka Składniki na 500g mleka
masa ciepła: masa ciepła:
1,5 szkl cukru 2 szklanki cukru
1/2 szkl mleka 0,75 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao, 4 łyżki kawy inki w większości

masa sucha: masa sucha:
250g margaryny/masła 350g margaryny/masła
350g mleka w proszku 500g mleka w proszku
200g ryżu preparowanego 300g ryżu preparowanego

Sposób przyrządzenia

Składniki na masę ciepłą mleko, cukier, kakao, inka wrzucić do garnka i mieszając zagotować aż do rozpuszczenia się cukru (można też zrobić wersję białą - nie dodając kakao), nie gotować.

Zdjąć z ognia, dodać margarynę/masło - rozmieszać, aby się rozpuściło.

Masa sucha - wsypujemy do dużej miski mleko w proszku (NIE MOŻE BYĆ INSTANT) i zalewamy go gorącą masą i mieszamy na gładką masę. Jak już jest wyrobione wsypujemy w porcjach ryż i mieszamy za każdym razem (ja dzielę ryż na 3 porcje) - ilość ryżu zależy też od tego czy chcesz mieć bardziej czekoladowe, czy ryżowe ;-). Ręką formować szyszki/kulki - to się bardzo klei dlatego moczę dłonie w ciepłej wodzie ale jak wyschnie to jest ok.

Układam je na dwóch dużych tacach i zostawiam na noc do zastygnięcia.

Dzieci bardzo lubią te szyszki i często robię je na przyjęcie urodzinowe.