Kurczak z gruszkami i sosem sambal oelek - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Kurczak z gruszkami i sosem sambal oelek
Kurczak z gruszkami i sosem sambal oelek
500 g kurczaka
masło
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
1/2 kostki rosołowej
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu sambal oelek (ostry sos indonezyjski)
2 gruszki
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanej mięty
Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka pokrój wzdłuż w paseczki. Dodaj sól i usmaż na maśle na patelni. Obierz i posiekaj czosnek. Wymieszkaj w garnku śmietanę, kostkę rosołową, czosnek, imbir i sos sambal oelek. Do tego miksu dodaj kurczaka. Gotuj pod przykrywką około 5 minut. Podziel gruszki w kliny i usuń nasiona. Usmaż je z goździkami w maśle na patelni. Dodaj je do kurczaka w Dosie, potem posyp orzechami i miętą. Podawaj z gotowanym ryżem, najlepiej dzikim.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.