500 g kurczaka
masło
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
1/2 kostki rosołowej
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu sambal oelek (ostry sos indonezyjski)
2 gruszki
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanej mięty
Filety z kurczaka pokrój wzdłuż w paseczki. Dodaj sól i usmaż na maśle na patelni. Obierz i posiekaj czosnek. Wymieszkaj w garnku śmietanę, kostkę rosołową, czosnek, imbir i sos sambal oelek. Do tego miksu dodaj kurczaka. Gotuj pod przykrywką około 5 minut. Podziel gruszki w kliny i usuń nasiona. Usmaż je z goździkami w maśle na patelni. Dodaj je do kurczaka w Dosie, potem posyp orzechami i miętą. Podawaj z gotowanym ryżem, najlepiej dzikim.