Wykonanie (jajka):
1. Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte. Miskę przykrywamy i wkładamy na 4–5 dni do lodówki.
2. Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.
3. Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.
4. Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.
5. Na każde jajko nakładamy porcję farszu.
6. Paprykę drobno kroimy.
7. Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki niewielkie ilości wasabi oraz domowy majonez.
Wykonanie (majonez):
1. Żółtka wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (ok. 10–15 sekund) lub ubijamy trzepaczką.
2. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.
3. Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
4. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.