Jajka marynowane w burakach z domowym majonezem

Składniki

Składniki na jajka:
6-8 jajek ugotowanych na twardo
sok buraczany (tyle, aby w całości przykryć jajka)
1 średnia cukinia
wasabi (ilość według gustu)
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
roszponka
sól, pieprz

Składniki na majonez:
olej Rapso (400 ml)
2 żółtka
2 łyżki octu/soku z cytryny
2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu białego lub czarnego

Sposób przyrządzenia

Wykonanie (jajka):

1.            Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte. Miskę przykrywamy i wkładamy na 4–5 dni do lodówki.

2.            Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.

3.            Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.

4.            Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.

5.            Na każde jajko nakładamy porcję farszu.

6.            Paprykę drobno kroimy.

7.            Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki niewielkie ilości wasabi oraz domowy majonez.

 

Wykonanie (majonez):

1. Żółtka wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (ok. 10–15 sekund) lub ubijamy trzepaczką.

2. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.

3. Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.

4. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.

 

Smacznego!