jkm rozsmakował(a) się w tym!
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
W kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, ułożyć na nim miseczkę tak, aby nie dotykała wody i rozpuszczać tak w tej miseczce czekoladę, mieszając), rozpuścić 100g czekolady. Masło utrzeć na gładką masę i ciągle ucierając dodać 200g cukru pudru, żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Dodać mąkę, kakao, 50g migdałów, a następnie wymieszać.
Białka i 100g cukru ubić na sztywno, dodać do ciasta i lekko wymieszać, po czym wlać masę do tortownicy. Piec około 1 godziny.
Wystudzić ciasto, po czym ściąć cienką górną, nierówną warstwę (można później wykorzystać na bajaderki), a ciasto przekroić na 2 takie same blaty. Konfitury podgrzać razem z 1,5-2 łyżkami wody i 2/3 konfitur posmarować jeden z blatów. Ułożyć na niego drugi blat i posmarować go pozostałą konfiturą.
Masę marcepanową rozwałkować dość cienko na koło wielkości biszkoptu i ułożyć na torcie. Jeśli chcesz przygotować masę migdałową, należy utrzeć migdały z cukrem pudrem i białkiem na gładką masę i również rozwałkować i ułożyć na torcie.
Czekoladęna polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, uważając, aby woda nie dostała się do czekolady. Polać czekoladą tort, po czym rozsmarować ją na całym torcie tak gładko, jak się da. Odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.
Ja mój tort udekorowałam „pączkami“ z kremu zrobionego z masła, cukru pudru i rozpuszczonej czekolady. Na nie ułożyłam wisienki.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.