Tort Sachera/Sachertorte

Składniki

Na biszkopt:
300g mąki
300g masła
300g cukru pudru (podzielonego na 200g i 100g porcje)
100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
8 jaj białka oddzielone od żółtek
50g zmielonych migdałów bez skórki
2 łyżki ciemnego kakao
masło i tarta bułka lub mąka do tortownicy
Do przełożenia:
250g konfitur morelowych
około 150-200g gotowego marcepanu, pasty migdałowej
lub na masę migdałową:
100g mielonych migdałów bez skórki
1 białko
100g cukru pudru
Polewa:
200g dobrej jakości gorzkiej czekolady
Wiśnie koktailowe do przybrania

Sposób przyrządzenia

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

W kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, ułożyć na nim miseczkę tak, aby nie dotykała wody i rozpuszczać tak w tej miseczce czekoladę, mieszając), rozpuścić 100g czekolady. Masło utrzeć na gładką masę i ciągle ucierając dodać 200g cukru pudru, żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Dodać mąkę, kakao, 50g migdałów, a następnie wymieszać.

Białka i 100g cukru ubić na sztywno, dodać do ciasta i lekko wymieszać, po czym wlać masę do tortownicy. Piec około 1 godziny.

Wystudzić ciasto, po czym ściąć cienką górną, nierówną warstwę (można później wykorzystać na bajaderki), a ciasto przekroić na 2 takie same blaty. Konfitury podgrzać razem z 1,5-2 łyżkami wody i 2/3 konfitur posmarować jeden z blatów. Ułożyć na niego drugi blat i posmarować go pozostałą konfiturą.

Masę marcepanową rozwałkować dość cienko na koło wielkości biszkoptu i ułożyć na torcie. Jeśli chcesz przygotować masę migdałową, należy utrzeć migdały z cukrem pudrem i białkiem na gładką masę i również rozwałkować i ułożyć na torcie.

Czekoladęna polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, uważając, aby woda nie dostała się do czekolady. Polać czekoladą tort, po czym rozsmarować ją na całym torcie tak gładko, jak się da. Odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.

Ja mój tort udekorowałam „pączkami“ z kremu zrobionego z masła, cukru pudru i rozpuszczonej czekolady. Na nie ułożyłam wisienki.

Smacznego!