1. Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do foremki żaroodpornej.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C, pieczemy dynię i śliwki z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
4. Ciastka rozdrabniamy w mikserze lub przełożone do woreczka rozgniatamy wałkiem do ciasta.
5. Masło roztapiamy i studzimy.
6. Przesypujemy do miski ciastka, migdały mielone, masło i 2 jajka. Całość mieszamy, wykładamy, jako spód do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.
7. Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy 2 jajka, 200 ml śmietany i miksujemy. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, cynamon, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ciemny spód, tworząc drugą warstwę.
8. 350 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z 2 jajkami, 200 ml śmietany. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ser z dynią, tworząc trzecią warstwę.
9. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym lekko piekarniku, najlepiej przez noc.
10. 150 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylewamy polewę na sernik. Odstawiamy do stwardnienia.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.