Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami

Składniki

• 1 kg sera białego (gotowy z wiaderka lub zmielony 3 razy)
• 500 g dyni hokkaido
• 500 g śliwek
• 6 jajek
• 400 ml śmietany kremówki
• 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 100 g masła
• 100 g migdałów mielonych BackMit
• 130 g ciastek czekoladowych
• 100 g czekolady gorzkiej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki cukru z wanilią
• 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do ozdoby: figi, bezy.

Sposób przyrządzenia

1. Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do foremki żaroodpornej.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C, pieczemy dynię i śliwki z termoobiegiem przez ok. 20 minut.

4. Ciastka rozdrabniamy w mikserze lub przełożone do woreczka rozgniatamy wałkiem do ciasta.

5. Masło roztapiamy i studzimy.

6. Przesypujemy do miski ciastka, migdały mielone, masło i 2 jajka. Całość mieszamy, wykładamy, jako spód do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.

7. Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy 2 jajka, 200 ml śmietany i miksujemy. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, cynamon, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ciemny spód, tworząc drugą warstwę.

8. 350 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z 2 jajkami, 200 ml śmietany. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ser z dynią, tworząc trzecią warstwę.

9. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym lekko piekarniku, najlepiej przez noc.

10. 150 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylewamy polewę na sernik. Odstawiamy do stwardnienia.