Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.