• 500 g orzeszków ziemnych
• 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
• 10 daktyli (opcjonalnie)
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka soku z cytryny
• opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich
Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.