Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- polędwiczka wieprzowa firmy Gzella 2 średnie sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej 2 łyżki
- wino białe wytrawne 100ml
- chrzan tarty 3 – 4 łyżki
- śmietanka 18% słodka 400ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki
- szczypior 1 mały pęczek
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.