Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki

- polędwiczka wieprzowa firmy Gzella 2 średnie sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej 2 łyżki
- wino białe wytrawne 100ml
- chrzan tarty 3 – 4 łyżki
- śmietanka 18% słodka 400ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki
- szczypior 1 mały pęczek

Sposób przyrządzenia

Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.

Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.

Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.

Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.

Smacznego!{#lang_emotions_smile}